Szukaj
        
 
 

Lista artykułów
Całkowita liczba rekordów 803
Id Ar Rosn±co Malej±co Tytul Pl Rosn±co Malej±co Tytuł En Rosn±co Malej±co Rok Rosn±co Malej±co Język Rosn±co Malej±co Nazwa pliku pdf Rosn±co Malej±co
63  Study Protocol of Registry – version 2.0 – European Huntington’s Disease Network (EHDN)   Protokół Badawczy Rejestru w wersji 2.0 – Europejska Sieć Choroby Huntingtona (EHDN)   2011  PL  hyg-2011-2-115 
62  STATUT   POLSKIEGO TOWARZYSTWA HIGIENICZNEGO   2011  PL  hyg-2011-1-109 
61  Doświadczenie własne w rozliczaniu świadczeń zakwalifikowanych do sekcji „F” charakterystyki Jednorodnych Grup Pacjentów (JGP)   Personal experience in accounting services qualified for the section „F” characteristics of Diagnosis Related Groups   2011  PL  hyg-2011-1-104 
60  Medical and social aspects of a healthy lifestyle in Ukraine   Medyczne i społeczne aspekty zdrowego stylu życia na Ukrainie   2011  PL  hyg-2011-1-102 
59  Poziomy dawek dla pacjentów w diagnostycznych badaniach rentgenowskich klatki piersiowej wykonywanych w placówkach służby zdrowia na terenie województwa kujawsko-pomorskiego   Dose levels for patients in the clinical diagnostic chest radiographs performed in the health service of Kuyavian-Pomeranian Voivodeship   2011  PL  hyg-2011-1-098 
58  Występowanie nadciśnienia tętniczego wśród uczniów w wieku 14-15 lat   Cases of arterial hypertension in 14-15 year-old students   2011  PL  hyg-2011-1-094 
57  Styl życia studentów oceniany w kontekście zachowań zdrowotnych   University students’ lifestyles in the context of their health behaviors   2011  PL  hyg-2011-1-089 
56  Przestrzeganie higieny jamy ustnej i jej znaczenie w utrzymaniu zdrowia jamy ustnej   Compliance with oral hygiene and its impact on sustaining oral cavity health   2011  PL  hyg-2011-1-083 
55  Społeczne i ekonomiczne uwarunkowania podejmowania przez pacjentów leczenia stomatologicznego   Social and economic determinants of patients’ decisions concerning their dental treatment   2011  PL  hyg-2011-1-077 
54  Społeczne uwarunkowania zachowań rozrodczych u pacjentek z chorobami zapalnymi narządów rozrodczych   Social conditionality of genesial behaviour of patients with inflammatory diseases of generative organs   2011  EN  hyg-2011-1-071 

Informacja-artykuł
Problem niedożywienia u osób w podeszłym wieku
The problem of malnutrition in the elderly
2025
ludzie starsi, niedożywienie, kryteria diagno-styczne niedożywienia
old people, malnutrition, diagnostic criteria of mal-nutrition
2022-02-02
Katarzyna Swakowska 1/, Anna Staniszewska 2/
1/ Gute Zeit Pflege 24 AIP GmbH, Hammerstr. 7, 63450 Hanau, Deutschland, 2/ Katedra i Zakład Fizjologii Doświadczalnej i Klinicznej, Warszawski Uniwersytet Medyczny
Streszczenie Systematyczna zmiana struktury demograficznej ludności na całym świecie przejawia się wzrastającym odsetkiem osób w podeszłym wieku. Proces starzenia się organizmu jest gene-tycznie zaprogramowany, przebiega powoli i postępuje z upły-wem lat. w procesie starzenia się czynnikiem warunkującym dobre zdrowie jest m.in. prawidłowe odżywianie się, dlatego też na szczególną uwagę zasługuje kwestia dotycząca zaburzeń spowodowanych nieprawidłowym odżywianiem oraz skuteczna pomoc w tym zakresie w stosunku do starszych członków spo-łeczeństwa. Ważnym punktem u ludzi starszych jest kwestia spełnienia norm odżywiania oraz przyswajania pokarmów w zależności od stanu zdrowia, sprawności narządów oraz kon-dycji organizmu. Zagadnienie niedożywienia dotyczy osób przebywających zarówno w środowisku domowym, jak również w instytucjach opieki oraz leczenia krótko- i długoterminowego. w ocenie stanu odżywienia przydatne są badania antropome-tryczne, badania składu ciała, a także kwestionariusze oceny stanu odżywienia. Prawidłowo przeprowadzona ocena stanu odżywienia wpływa na szybką interwencję i zapobiega następ-stwom niewłaściwego żywienia, poprawia jakość życia i zapo-biega powstaniu licznych chorób związanym z niedożywieniem.
The systematic change in the demographic structure of the population worldwide is manifested by an increasing proportion of the elderly. The body's aging process is genetically pro-grammed, slow and progressive over the years. In the process of ageing, one of the factors that determines good health is good nutrition, which is why the issue of disorders caused by poor nutrition and effective assistance for older members of society deserves particular attention. An important point in the method of nutrition of elderly people is the question of meeting the nutritional norms and adaptation of nutrition according to the state of health, efficiency of organs and condition of the body. The issue of malnutrition affects people both in the home environment and in institutions of short- and long-term care and treatment. Anthropometric examinations, body composi-tion studies, and nutrition assessment questionnaires are useful in assessing nutritional status. Properly conducted assessment of nutritional status affects rapid intervention and prevents the consequences of inadequate nutrition, improves quality of life and prevents the onset of numerous diseases associated with malnutrition.
mgr Katarzyna Swakowska Gute Zeit Pflege 24 AIP GmbH, Hammerstr. 7, 63450 Hanau, Deutschland, tel. 530222104; e-mail: swakowskakasia@gmail.com