Szukaj
        
   
 

Lista artykułów
Całkowita liczba rekordów 803
Id Ar Rosn±co Malej±co Tytul Pl Rosn±co Malej±co Tytuł En Rosn±co Malej±co Rok Rosn±co Malej±co Język Rosn±co Malej±co Nazwa pliku pdf Rosn±co Malej±co
53  Zaburzenia stanu odżywienia dzieci kończących szkołę podstawową w Łodzi a jakość kości. Część I. Ocena parametrów antropometrycznych, subiektywnej aktywności fizycznej i stanu uzębienia*   Disorders of the nutritional status of children completing primary school in Lodz vs. their bone quality. Part I. Assessment of anthropometric parameters, subjective physical activity and oral health status   2011  PL  hyg-2011-1-064 
52  Czystość mikrobiologiczna mleka i jego produktów dostarczanych przez indywidualnych producentów na plac targowy Stary Kleparz w Krakowie   Microbiological purity of milk and dairy products supplied by individual producers to the Stary Kleparz Marketplace in Cracow   2011  PL  hyg-2011-1-057 
51  Badania opinii społecznej na temat wpływu tzw. „diety optymalnej” na ogólny stan zdrowia, aktywność fizyczną i niektóre choroby metaboliczne   The effects of so called “optimal diet” on health status, physical activity and selected civilization diseases   2011  PL  hyg-2011-1-051 
50  Badanie ankietowe wśród kobiet w wieku rozrodczym dotyczące pierwotnej profilaktyki wad cewy nerwowej   Questionnaire research among women of childbearing age concerning preliminary prevention of neutral tube defects cz 1,2/   2011  PL  hyg-2011-1-047 
49  Zachowania konsumentów w stosunku do żywności nowej generacji   Consumers’ behaviors with reference to novel food   2011  PL  hyg-2011-1-039 
48  Ewolucja zadań medycyny szkolnej w profilaktyce   The evolution of school medicine tasks in prophylaxis   2011  PL  hyg-2011-1-032 
47  Jakość życia w perspektywie nauk społecznych i medycznych – systematyzacja ujęć definicyjnych   Quality of life in the perspective of social and medical sciences – classification of definitions   2011  PL  hyg-2011-1-025 
46  Społeczny wymiar żywienia – zadania dla promocji zdrowia w Polsce   Social determinants of nutrition – health promotion targets for Poland   2011  PL  hyg-2011-1-021 
45  Stan sanitarny Poznania w okresie staropolskim (1253-1793) ze szczególnym uwzględnieniem zaopatrywania w wodę oraz usuwania odpadów i nieczystości   Sanitary status of historic Poznan between 1253-1793 with the focus on water supply and waste and sewage disposal   2011  PL  hyg-2011-1-014 
44  Kilka uwag dotyczących początków profilaktyki chorób zakaźnych (na przykładzie Piotrkowa Trybunalskiego)   A few remarks on the early stages of contagious diseases prophylaxis (on the example of Piotrków Trybunalski)   2011  PL  hyg-2011-1-008 

Informacja-artykuł
Problem niedożywienia u osób w podeszłym wieku
The problem of malnutrition in the elderly
2025
ludzie starsi, niedożywienie, kryteria diagno-styczne niedożywienia
old people, malnutrition, diagnostic criteria of mal-nutrition
2022-02-02
Katarzyna Swakowska 1/, Anna Staniszewska 2/
1/ Gute Zeit Pflege 24 AIP GmbH, Hammerstr. 7, 63450 Hanau, Deutschland, 2/ Katedra i Zakład Fizjologii Doświadczalnej i Klinicznej, Warszawski Uniwersytet Medyczny
Streszczenie
Systematyczna zmiana struktury demograficznej ludności na całym świecie przejawia się wzrastającym odsetkiem osób w podeszłym wieku. Proces starzenia się organizmu jest gene-tycznie zaprogramowany, przebiega powoli i postępuje z upły-wem lat. w procesie starzenia się czynnikiem warunkującym dobre zdrowie jest m.in. prawidłowe odżywianie się, dlatego też na szczególną uwagę zasługuje kwestia dotycząca zaburzeń spowodowanych nieprawidłowym odżywianiem oraz skuteczna pomoc w tym zakresie w stosunku do starszych członków spo-łeczeństwa. Ważnym punktem u ludzi starszych jest kwestia spełnienia norm odżywiania oraz przyswajania pokarmów w zależności od stanu zdrowia, sprawności narządów oraz kon-dycji organizmu. Zagadnienie niedożywienia dotyczy osób przebywających zarówno w środowisku domowym, jak również w instytucjach opieki oraz leczenia krótko- i długoterminowego. w ocenie stanu odżywienia przydatne są badania antropome-tryczne, badania składu ciała, a także kwestionariusze oceny stanu odżywienia. Prawidłowo przeprowadzona ocena stanu odżywienia wpływa na szybką interwencję i zapobiega następ-stwom niewłaściwego żywienia, poprawia jakość życia i zapo-biega powstaniu licznych chorób związanym z niedożywieniem.
The systematic change in the demographic structure of the population worldwide is manifested by an increasing proportion of the elderly. The body's aging process is genetically pro-grammed, slow and progressive over the years. In the process of ageing, one of the factors that determines good health is good nutrition, which is why the issue of disorders caused by poor nutrition and effective assistance for older members of society deserves particular attention. An important point in the method of nutrition of elderly people is the question of meeting the nutritional norms and adaptation of nutrition according to the state of health, efficiency of organs and condition of the body. The issue of malnutrition affects people both in the home environment and in institutions of short- and long-term care and treatment. Anthropometric examinations, body composi-tion studies, and nutrition assessment questionnaires are useful in assessing nutritional status. Properly conducted assessment of nutritional status affects rapid intervention and prevents the consequences of inadequate nutrition, improves quality of life and prevents the onset of numerous diseases associated with malnutrition.
mgr Katarzyna Swakowska Gute Zeit Pflege 24 AIP GmbH, Hammerstr. 7, 63450 Hanau, Deutschland, tel. 530222104; e-mail: swakowskakasia@gmail.com