Szukaj
        
   
 

Lista artykułów
Całkowita liczba rekordów 803
Id Ar Rosn±co Malej±co Tytul Pl Rosn±co Malej±co Tytuł En Rosn±co Malej±co Rok Rosn±co Malej±co Język Rosn±co Malej±co Nazwa pliku pdf Rosn±co Malej±co
53  Zaburzenia stanu odżywienia dzieci kończących szkołę podstawową w Łodzi a jakość kości. Część I. Ocena parametrów antropometrycznych, subiektywnej aktywności fizycznej i stanu uzębienia*   Disorders of the nutritional status of children completing primary school in Lodz vs. their bone quality. Part I. Assessment of anthropometric parameters, subjective physical activity and oral health status   2011  PL  hyg-2011-1-064 
52  Czystość mikrobiologiczna mleka i jego produktów dostarczanych przez indywidualnych producentów na plac targowy Stary Kleparz w Krakowie   Microbiological purity of milk and dairy products supplied by individual producers to the Stary Kleparz Marketplace in Cracow   2011  PL  hyg-2011-1-057 
51  Badania opinii społecznej na temat wpływu tzw. „diety optymalnej” na ogólny stan zdrowia, aktywność fizyczną i niektóre choroby metaboliczne   The effects of so called “optimal diet” on health status, physical activity and selected civilization diseases   2011  PL  hyg-2011-1-051 
50  Badanie ankietowe wśród kobiet w wieku rozrodczym dotyczące pierwotnej profilaktyki wad cewy nerwowej   Questionnaire research among women of childbearing age concerning preliminary prevention of neutral tube defects cz 1,2/   2011  PL  hyg-2011-1-047 
49  Zachowania konsumentów w stosunku do żywności nowej generacji   Consumers’ behaviors with reference to novel food   2011  PL  hyg-2011-1-039 
48  Ewolucja zadań medycyny szkolnej w profilaktyce   The evolution of school medicine tasks in prophylaxis   2011  PL  hyg-2011-1-032 
47  Jakość życia w perspektywie nauk społecznych i medycznych – systematyzacja ujęć definicyjnych   Quality of life in the perspective of social and medical sciences – classification of definitions   2011  PL  hyg-2011-1-025 
46  Społeczny wymiar żywienia – zadania dla promocji zdrowia w Polsce   Social determinants of nutrition – health promotion targets for Poland   2011  PL  hyg-2011-1-021 
45  Stan sanitarny Poznania w okresie staropolskim (1253-1793) ze szczególnym uwzględnieniem zaopatrywania w wodę oraz usuwania odpadów i nieczystości   Sanitary status of historic Poznan between 1253-1793 with the focus on water supply and waste and sewage disposal   2011  PL  hyg-2011-1-014 
44  Kilka uwag dotyczących początków profilaktyki chorób zakaźnych (na przykładzie Piotrkowa Trybunalskiego)   A few remarks on the early stages of contagious diseases prophylaxis (on the example of Piotrków Trybunalski)   2011  PL  hyg-2011-1-008 

Informacja-artykuł
Parabeny – substancje konserwujące stosowane w kosmetykach a bezpieczeństwo konsumentów
Parabens – cosmetics preservatives and consumer safety
2025
parabeny, konserwanty, ryzyko zdrowotne
parabens, preservatives, health risk
2022-02-02
Anna Spychała 1/, Danuta Rogala 1/, Wiktoria Blukacz 2/
1/ Katedra Zdrowa Środowiskowego, Wydział Nauk o Zdrowiu w Bytomiu, Śląski Uniwersytet Medyczny w Katowicach
2/ Studenckie Koło Naukowe przy Zakładzie Zdrowia Środowiskowego Wydziału Nauk o Zdrowiu w Bytomiu
Parabeny, to grupa syntetycznych związków chemicznych, po-wszechnie używanych jako konserwanty w produktach kosme-tycznych, spożywczych oraz leczniczych. Posiadają właściwości przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze, dlatego przez wiele lat były uważane za substancje zupełnie bezpieczne, a ich produkcja gwałtownie rosła. Do najczęściej stosowanych konserwantów wykorzystywanych do produkcji preparatów kosmetycznych na-leżą: metylo-, etylo- i propyloparaben. Wykorzystywane są one w produktach higieny osobistej takich jak: szampony, balsamy, kremy, odżywki, dezodoranty, produkty do makijażu, mydła, na-wilżające chusteczki, płyny oraz w produktach do pielęgnacji skóry i włosów u niemowląt oraz dzieci poniżej 3 lat. Do organi-zmu człowieka wchłaniane są po aplikacji na powierzchnię skóry, drogą pokarmową oraz przez układ oddechowy. Istnieje szereg regulacji prawnych określających najwyższe dopuszczalne stęże-nia parabenów w kosmetykach, żywności oraz lekach.
Parabens are a group of synthetic chemicals commonly used as preservatives in cosmetic products, foodstuffs and medicines. They have antibacterial and antifungal properties, which is why for many years were considered to be completely safe sub-stances, and their production has grown rapidly. The most com-monly used preservatives in the production of cosmetic prepa-rations are: methyl-, ethyl- and propylparaben. They are used in personal care products such as shampoos, lotions, creams, con-ditioners, deodorants, makeup products, soaps, moisturizing wipes, lotions and skin care products and hair in infants and chil-dren under 3 years. The human body are absorbed when applied to the skin surface, orally and via the respiratory system. There are a number of legal regulations that define the maximum per-missible concentrations of parabens in cosmetics, food and med-icines.
dr n. o zdrowiu Danuta Rogala Katedra Zdrowa Środowiskowego, Wydział Nauk o Zdrowiu w Bytomiu, Śląski Uniwersytet Medyczny w Katowicach ul. Piekarska 18, 41-902 Bytom tel. 323976525, e-mail: drogala@sum.edu.pl