Aktualny numer

2019-1
 

 

Szukaj
 
PUNKTACJA 5 pkt MNiSW

   

Lista artykułów
Całkowita liczba rekordów 811
Tytul Pl Rosn±co Malej±co Tytuł En Rosn±co Malej±co Rok Rosn±co Malej±co Język Rosn±co Malej±co Nazwa pliku pdf Rosn±co Malej±co
Badania opinii społecznej na temat wpływu tzw. „diety optymalnej” na ogólny stan zdrowia, aktywność fizyczną i niektóre choroby metaboliczne   The effects of so called “optimal diet” on health status, physical activity and selected civilization diseases   2011  PL  hyg-2011-1-051 
Badanie ankietowe wśród kobiet w wieku rozrodczym dotyczące pierwotnej profilaktyki wad cewy nerwowej   Questionnaire research among women of childbearing age concerning preliminary prevention of neutral tube defects cz 1,2/   2011  PL  hyg-2011-1-047 
Zachowania konsumentów w stosunku do żywności nowej generacji   Consumers’ behaviors with reference to novel food   2011  PL  hyg-2011-1-039 
Ewolucja zadań medycyny szkolnej w profilaktyce   The evolution of school medicine tasks in prophylaxis   2011  PL  hyg-2011-1-032 
Jakość życia w perspektywie nauk społecznych i medycznych – systematyzacja ujęć definicyjnych   Quality of life in the perspective of social and medical sciences – classification of definitions   2011  PL  hyg-2011-1-025 
Społeczny wymiar żywienia – zadania dla promocji zdrowia w Polsce   Social determinants of nutrition – health promotion targets for Poland   2011  PL  hyg-2011-1-021 
Stan sanitarny Poznania w okresie staropolskim (1253-1793) ze szczególnym uwzględnieniem zaopatrywania w wodę oraz usuwania odpadów i nieczystości   Sanitary status of historic Poznan between 1253-1793 with the focus on water supply and waste and sewage disposal   2011  PL  hyg-2011-1-014 
Kilka uwag dotyczących początków profilaktyki chorób zakaźnych (na przykładzie Piotrkowa Trybunalskiego)   A few remarks on the early stages of contagious diseases prophylaxis (on the example of Piotrków Trybunalski)   2011  PL  hyg-2011-1-008 
Choroby pasożytnicze w krajowych kronikach epidemiologicznych   Parasitic diseases in national epidemiological chronicles   2011  PL  hyg-2011-1-001 
Doświadczenia i przemyślenia z pracy w zawodach medycznych po emigracji z Polski   Experiences and reflections on work in medical professions after emigration from Poland   2010  PL  hyg-2010-2-213 

Dodaj/Popraw Artykul
Tytul Pl Clostridioides difficile: zarys historyczny, czynniki ryzyka, objawy kliniczne, diagnostyka i leczenie
Tytuł En Clostridioides difficile: historical overview, risk factors, clinical symptoms, diagnosis, and management
Rok 2025
Slowa Pl Clostridioides difficile, czynniki ryzyka, diagno-styka, zakażenia szpitalne, zapobieganie zakażeniomSummary
Slowa kluczowe En Clostridioides difficile, risk factors, symptoms, diagno-sis, hospital-acquired infections, infection prevention
Zakwalifikowano do druku 2025-05-05
Autor Rafał Kochanowski 1/, Paweł Lonser 2/
Afiliacja

1/ Oddział Nadzoru Przeciwepidemicznego, Wojewódzka Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Bydgoszczy, 2/ Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Żninie

Tekst Pl

Streszczenie. W ostatniej dekadzie obserwuje się znaczący wzrost zakażeń Clostridioides difficile, które stały się jedną z naj-częstszych przyczyn infekcji szpitalnych w krajach rozwiniętych. C.difficile to Gram-dodatnia bakteria przetrwalnikująca, któranaturalnie występuje w mikrobiomie jelitowym ludzi i zwierząt,jednak jej nadmierny rozwój jest często wynikiem stosowaniaantybiotyków, zwłaszcza fluorochinolonów i klindamycyny. Klu-czowymi czynnikami ryzyka są: podeszły wiek, hospitalizacjaoraz przewlekłe choroby, co sprawia, że osoby starsze, szczegól-nie po 85 r.ż., są najbardziej narażone na ciężki przebieg zakażeń.Zakażenia C. difficile przenoszone są drogą fekalno-oralną, copodkreśla znaczenie higieny w placówkach medycznych. Ob-jawy kliniczne mogą się wahać od łagodnych bólów brzuchai biegunki do poważnych stanów wymagających interwencji chi-rurgicznej. W diagnostyce zaleca się zastosowanie dwóch te-stów, co pozwala na skuteczniejsze potwierdzenie zakażenia.

Tekst En

Summary. In the last decade, there has been a significant in-crease in Clostridioides difficile infections, which have become one of the most common causes of hospital-acquired infections in developed countries. C. difficile is a Gram-positive spore-for-ming bacterium that naturally occurs in the gut microbiome of humans and animals; however, its overgrowth is often a result of antibiotic use, particularly fluoroquinolones and clindamycin. Key risk factors include advanced age, hospitalization, and chronic illnesses, making older individuals, especially those over 85 years old, particularly susceptible to severe infection out-comes. C. difficile infections are transmitted via the fecal-oral route, highlighting the importance of hygiene in medical facili-ties. Clinical symptoms can range from mild abdominal pain and diarrhea to severe conditions requiring surgical intervention. For diagnosis, it is recommended to use two tests, which allow for more effective confirmation of the infection.

Adres do korespondencji

mgr Paweł Lonser, Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Żninie, ul. Adama Mickiewicza 24, 88-400 Żnin, tel. 609 907 193, e-mail: pawel.lonser@wp.pl

Język PL