Szukaj
        
   
 

Lista artykułów
Całkowita liczba rekordów 803
Id Ar Rosn±co Malej±co Tytul Pl Rosn±co Malej±co Tytuł En Rosn±co Malej±co Rok Rosn±co Malej±co Język Rosn±co Malej±co Nazwa pliku pdf Rosn±co Malej±co
33  Ocena zachowań i zwyczajów żywieniowych gimnazjalistów z terenu Białegostoku   Assessment of nutritional behaviors and habits of junior high school students from the Bialystok area   2010  PL  hyg-2010-2-167 
32  Zwyczaje żywieniowe instruktorów windsurfingu na Półwyspie Helskim   Nutritional habits of windsurfing instructors on the Hel Peninsula   2010  PL  hyg-2010-2-164 
31  Występowanie chorób infekcyjnych układu oddechowego oraz parametry rozwoju fizycznego i psychomotorycznego u niemowląt w zależności od rodzaju karmienia   Incidence of infectious illnesses of respiratory system and parameters of physical and psychomotor development in infants according to the type of feeding   2010  PL  hyg-2010-2-156 
30  Ocena wpływu terapii ruchowej i diety o ograniczonej wartości energetycznej na wybrane parametry wysiłkowe uczestników pakietu „SLIM”   Assessment of movement therapy effect and of an energy-restricted diet on selected effort parameters in participants of the “SLIM” program   2010  PL  hyg-2010-2-152 
29  Świadomość młodzieży na temat wpływu otyłości i nieprawidłowej diety na wystąpienie chorób nowotworowych   The youth awareness of the influence of obesity and inappropriate diet on cancer occurrence   2010  PL  hyg-2010-2-148 
28  Zdrowie rozrodcze nastoletnich dziewcząt z chorobami zapalnymi narządów rozrodczych w latach 1984-1994 w regionie Grodna   Genesial health of teenage girls with inflammatory diseases of generative organs between 1984-1994 in Grodno area   2010  EN  hyg-2010-2-143 
27  Aktywność studentów w Internecie – oceniana pod kątem uzależnienia od Internetu   Internet activity of students viewed by the internet addictions   2010  PL  hyg-2010-2-135 
26  Modele radzenia sobie ze stresem i cechy antropometryczne u młodzieży gimnazjalnej   Styles of coping with stress and anthropometric vari ables in junior high school students   2010  PL  hyg-2010-2-127 
25  Plany Bezpieczeństwa Wodnego   Drinking Water Safety Plans   2010  PL  hyg-2010-2-123 
24  Co-occuring psychiatric & substance disorders   Współwystępowanie zaburzeń psychicznych i wywołanych substancjami psychoaktywnymi   2010  PL  hyg-2010-2-115 

Informacja-artykuł
Problem niedożywienia u osób w podeszłym wieku
The problem of malnutrition in the elderly
2025
ludzie starsi, niedożywienie, kryteria diagno-styczne niedożywienia
old people, malnutrition, diagnostic criteria of mal-nutrition
2022-02-02
Katarzyna Swakowska 1/, Anna Staniszewska 2/
1/ Gute Zeit Pflege 24 AIP GmbH, Hammerstr. 7, 63450 Hanau, Deutschland, 2/ Katedra i Zakład Fizjologii Doświadczalnej i Klinicznej, Warszawski Uniwersytet Medyczny
Streszczenie
Systematyczna zmiana struktury demograficznej ludności na całym świecie przejawia się wzrastającym odsetkiem osób w podeszłym wieku. Proces starzenia się organizmu jest gene-tycznie zaprogramowany, przebiega powoli i postępuje z upły-wem lat. w procesie starzenia się czynnikiem warunkującym dobre zdrowie jest m.in. prawidłowe odżywianie się, dlatego też na szczególną uwagę zasługuje kwestia dotycząca zaburzeń spowodowanych nieprawidłowym odżywianiem oraz skuteczna pomoc w tym zakresie w stosunku do starszych członków spo-łeczeństwa. Ważnym punktem u ludzi starszych jest kwestia spełnienia norm odżywiania oraz przyswajania pokarmów w zależności od stanu zdrowia, sprawności narządów oraz kon-dycji organizmu. Zagadnienie niedożywienia dotyczy osób przebywających zarówno w środowisku domowym, jak również w instytucjach opieki oraz leczenia krótko- i długoterminowego. w ocenie stanu odżywienia przydatne są badania antropome-tryczne, badania składu ciała, a także kwestionariusze oceny stanu odżywienia. Prawidłowo przeprowadzona ocena stanu odżywienia wpływa na szybką interwencję i zapobiega następ-stwom niewłaściwego żywienia, poprawia jakość życia i zapo-biega powstaniu licznych chorób związanym z niedożywieniem.
The systematic change in the demographic structure of the population worldwide is manifested by an increasing proportion of the elderly. The body's aging process is genetically pro-grammed, slow and progressive over the years. In the process of ageing, one of the factors that determines good health is good nutrition, which is why the issue of disorders caused by poor nutrition and effective assistance for older members of society deserves particular attention. An important point in the method of nutrition of elderly people is the question of meeting the nutritional norms and adaptation of nutrition according to the state of health, efficiency of organs and condition of the body. The issue of malnutrition affects people both in the home environment and in institutions of short- and long-term care and treatment. Anthropometric examinations, body composi-tion studies, and nutrition assessment questionnaires are useful in assessing nutritional status. Properly conducted assessment of nutritional status affects rapid intervention and prevents the consequences of inadequate nutrition, improves quality of life and prevents the onset of numerous diseases associated with malnutrition.
mgr Katarzyna Swakowska Gute Zeit Pflege 24 AIP GmbH, Hammerstr. 7, 63450 Hanau, Deutschland, tel. 530222104; e-mail: swakowskakasia@gmail.com