Szukaj
        
   
 

Lista artykułów
Całkowita liczba rekordów 803
Id Ar Rosn±co Malej±co Tytul Pl Rosn±co Malej±co Tytuł En Rosn±co Malej±co Rok Rosn±co Malej±co Język Rosn±co Malej±co Nazwa pliku pdf Rosn±co Malej±co
33  Ocena zachowań i zwyczajów żywieniowych gimnazjalistów z terenu Białegostoku   Assessment of nutritional behaviors and habits of junior high school students from the Bialystok area   2010  PL  hyg-2010-2-167 
32  Zwyczaje żywieniowe instruktorów windsurfingu na Półwyspie Helskim   Nutritional habits of windsurfing instructors on the Hel Peninsula   2010  PL  hyg-2010-2-164 
31  Występowanie chorób infekcyjnych układu oddechowego oraz parametry rozwoju fizycznego i psychomotorycznego u niemowląt w zależności od rodzaju karmienia   Incidence of infectious illnesses of respiratory system and parameters of physical and psychomotor development in infants according to the type of feeding   2010  PL  hyg-2010-2-156 
30  Ocena wpływu terapii ruchowej i diety o ograniczonej wartości energetycznej na wybrane parametry wysiłkowe uczestników pakietu „SLIM”   Assessment of movement therapy effect and of an energy-restricted diet on selected effort parameters in participants of the “SLIM” program   2010  PL  hyg-2010-2-152 
29  Świadomość młodzieży na temat wpływu otyłości i nieprawidłowej diety na wystąpienie chorób nowotworowych   The youth awareness of the influence of obesity and inappropriate diet on cancer occurrence   2010  PL  hyg-2010-2-148 
28  Zdrowie rozrodcze nastoletnich dziewcząt z chorobami zapalnymi narządów rozrodczych w latach 1984-1994 w regionie Grodna   Genesial health of teenage girls with inflammatory diseases of generative organs between 1984-1994 in Grodno area   2010  EN  hyg-2010-2-143 
27  Aktywność studentów w Internecie – oceniana pod kątem uzależnienia od Internetu   Internet activity of students viewed by the internet addictions   2010  PL  hyg-2010-2-135 
26  Modele radzenia sobie ze stresem i cechy antropometryczne u młodzieży gimnazjalnej   Styles of coping with stress and anthropometric vari ables in junior high school students   2010  PL  hyg-2010-2-127 
25  Plany Bezpieczeństwa Wodnego   Drinking Water Safety Plans   2010  PL  hyg-2010-2-123 
24  Co-occuring psychiatric & substance disorders   Współwystępowanie zaburzeń psychicznych i wywołanych substancjami psychoaktywnymi   2010  PL  hyg-2010-2-115 

Informacja-artykuł
Parabeny – substancje konserwujące stosowane w kosmetykach a bezpieczeństwo konsumentów
Parabens – cosmetics preservatives and consumer safety
2025
parabeny, konserwanty, ryzyko zdrowotne
parabens, preservatives, health risk
2022-02-02
Anna Spychała 1/, Danuta Rogala 1/, Wiktoria Blukacz 2/
1/ Katedra Zdrowa Środowiskowego, Wydział Nauk o Zdrowiu w Bytomiu, Śląski Uniwersytet Medyczny w Katowicach
2/ Studenckie Koło Naukowe przy Zakładzie Zdrowia Środowiskowego Wydziału Nauk o Zdrowiu w Bytomiu
Parabeny, to grupa syntetycznych związków chemicznych, po-wszechnie używanych jako konserwanty w produktach kosme-tycznych, spożywczych oraz leczniczych. Posiadają właściwości przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze, dlatego przez wiele lat były uważane za substancje zupełnie bezpieczne, a ich produkcja gwałtownie rosła. Do najczęściej stosowanych konserwantów wykorzystywanych do produkcji preparatów kosmetycznych na-leżą: metylo-, etylo- i propyloparaben. Wykorzystywane są one w produktach higieny osobistej takich jak: szampony, balsamy, kremy, odżywki, dezodoranty, produkty do makijażu, mydła, na-wilżające chusteczki, płyny oraz w produktach do pielęgnacji skóry i włosów u niemowląt oraz dzieci poniżej 3 lat. Do organi-zmu człowieka wchłaniane są po aplikacji na powierzchnię skóry, drogą pokarmową oraz przez układ oddechowy. Istnieje szereg regulacji prawnych określających najwyższe dopuszczalne stęże-nia parabenów w kosmetykach, żywności oraz lekach.
Parabens are a group of synthetic chemicals commonly used as preservatives in cosmetic products, foodstuffs and medicines. They have antibacterial and antifungal properties, which is why for many years were considered to be completely safe sub-stances, and their production has grown rapidly. The most com-monly used preservatives in the production of cosmetic prepa-rations are: methyl-, ethyl- and propylparaben. They are used in personal care products such as shampoos, lotions, creams, con-ditioners, deodorants, makeup products, soaps, moisturizing wipes, lotions and skin care products and hair in infants and chil-dren under 3 years. The human body are absorbed when applied to the skin surface, orally and via the respiratory system. There are a number of legal regulations that define the maximum per-missible concentrations of parabens in cosmetics, food and med-icines.
dr n. o zdrowiu Danuta Rogala Katedra Zdrowa Środowiskowego, Wydział Nauk o Zdrowiu w Bytomiu, Śląski Uniwersytet Medyczny w Katowicach ul. Piekarska 18, 41-902 Bytom tel. 323976525, e-mail: drogala@sum.edu.pl