Aktualny numer

2019-1
 

 

Szukaj
 
PUNKTACJA 5 pkt MNiSW

   

Lista artykułów
Całkowita liczba rekordów 811
Tytul Pl Rosn±co Malej±co Tytuł En Rosn±co Malej±co Rok Rosn±co Malej±co Język Rosn±co Malej±co Nazwa pliku pdf Rosn±co Malej±co
Opinie nauczycieli wychowania fizycznego względem propozycji ustanowienia ich głównymi edukatorami zdrowotnymi w szkołach   Opinions of physical education teachers regarding a proposal of appointing them main health educators at schools   2010  PL  hyg-2010-2-206 
Zagrożenia chorobami zawodowymi w Kopalni Soli „Kłodawa”   Occupational health hazards in the Klodawa salt mine   2010  PL  hyg-2010-2-202 
Ciężkie urazy głowy u osób starszych   Severe head injuries in the elderly   2010  EN  hyg-2010-2-197 
Czynniki determinujące korzystanie z usług pomocy społecznej przez osoby starsze   Factors determining social care use by elderly people   2010  PL  hyg-2010-2-189 
Wybrane zachowania zdrowotne studentów Wyższej Szkoły Wychowania Fizycznego i Turystyki w Supraślu – palenie papierosów i spożywanie napojów alkoholowych   Selection of dietary behaviors among students of College of Physical Education and Tourism in Supraśl – cigarette smoking and alcohol drinking   2010  PL  hyg-2010-2-185 
Wybrane zagadnienia zdrowotne studentów Wyższej Szkoły Wychowania Fizycznego i Turystyki w Supraślu – higiena wypoczynku   Selected dietary behaviours among students of College of Physical Education and Tourism in Supraśl – rest hygiene   2010  PL  hyg-2010-2-181 
Wiedza na temat soi, jej przetworów i właściwości alergennych wśród studentów dwóch poznańskich uczelni   Knowledge on soybean, its preparations and allergenic properties among students of two universities in Poznań   2010  PL  hyg-2010-2-177 
Częstotliwość zakupu produktów spożywczych w sklepikach szkolnych w kontekście nieprawidłowości masy ciała uczniów   Purchase frequency of food products in school shops according to pupilbody mass   2010  PL  hyg-2010-2-173 
Ocena zachowań i zwyczajów żywieniowych gimnazjalistów z terenu Białegostoku   Assessment of nutritional behaviors and habits of junior high school students from the Bialystok area   2010  PL  hyg-2010-2-167 
Zwyczaje żywieniowe instruktorów windsurfingu na Półwyspie Helskim   Nutritional habits of windsurfing instructors on the Hel Peninsula   2010  PL  hyg-2010-2-164 

Dodaj/Popraw Artykul
Tytul Pl Parabeny – substancje konserwujące stosowane w kosmetykach a bezpieczeństwo konsumentów
Tytuł En Parabens – cosmetics preservatives and consumer safety
Rok 2025
Slowa Pl parabeny, konserwanty, ryzyko zdrowotne
Slowa kluczowe En parabens, preservatives, health risk
Zakwalifikowano do druku 2022-02-02
Autor Anna Spychała 1/, Danuta Rogala 1/, Wiktoria Blukacz 2/
Afiliacja 1/ Katedra Zdrowa Środowiskowego, Wydział Nauk o Zdrowiu w Bytomiu, Śląski Uniwersytet Medyczny w Katowicach 2/ Studenckie Koło Naukowe przy Zakładzie Zdrowia Środowiskowego Wydziału Nauk o Zdrowiu w Bytomiu
Tekst Pl Parabeny, to grupa syntetycznych związków chemicznych, po-wszechnie używanych jako konserwanty w produktach kosme-tycznych, spożywczych oraz leczniczych. Posiadają właściwości przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze, dlatego przez wiele lat były uważane za substancje zupełnie bezpieczne, a ich produkcja gwałtownie rosła. Do najczęściej stosowanych konserwantów wykorzystywanych do produkcji preparatów kosmetycznych na-leżą: metylo-, etylo- i propyloparaben. Wykorzystywane są one w produktach higieny osobistej takich jak: szampony, balsamy, kremy, odżywki, dezodoranty, produkty do makijażu, mydła, na-wilżające chusteczki, płyny oraz w produktach do pielęgnacji skóry i włosów u niemowląt oraz dzieci poniżej 3 lat. Do organi-zmu człowieka wchłaniane są po aplikacji na powierzchnię skóry, drogą pokarmową oraz przez układ oddechowy. Istnieje szereg regulacji prawnych określających najwyższe dopuszczalne stęże-nia parabenów w kosmetykach, żywności oraz lekach.
Tekst En Parabens are a group of synthetic chemicals commonly used as preservatives in cosmetic products, foodstuffs and medicines. They have antibacterial and antifungal properties, which is why for many years were considered to be completely safe sub-stances, and their production has grown rapidly. The most com-monly used preservatives in the production of cosmetic prepa-rations are: methyl-, ethyl- and propylparaben. They are used in personal care products such as shampoos, lotions, creams, con-ditioners, deodorants, makeup products, soaps, moisturizing wipes, lotions and skin care products and hair in infants and chil-dren under 3 years. The human body are absorbed when applied to the skin surface, orally and via the respiratory system. There are a number of legal regulations that define the maximum per-missible concentrations of parabens in cosmetics, food and med-icines.
Adres do korespondencji dr n. o zdrowiu Danuta Rogala Katedra Zdrowa Środowiskowego, Wydział Nauk o Zdrowiu w Bytomiu, Śląski Uniwersytet Medyczny w Katowicach ul. Piekarska 18, 41-902 Bytom tel. 323976525, e-mail: drogala@sum.edu.pl
Język PL