Aktualny numer

2019-1
 

 

Szukaj
 
PUNKTACJA 5 pkt MNiSW

   

Lista artykułów
Całkowita liczba rekordów 811
Tytul Pl Rosn±co Malej±co Tytuł En Rosn±co Malej±co Rok Rosn±co Malej±co Język Rosn±co Malej±co Nazwa pliku pdf Rosn±co Malej±co
Opinie nauczycieli wychowania fizycznego względem propozycji ustanowienia ich głównymi edukatorami zdrowotnymi w szkołach   Opinions of physical education teachers regarding a proposal of appointing them main health educators at schools   2010  PL  hyg-2010-2-206 
Zagrożenia chorobami zawodowymi w Kopalni Soli „Kłodawa”   Occupational health hazards in the Klodawa salt mine   2010  PL  hyg-2010-2-202 
Ciężkie urazy głowy u osób starszych   Severe head injuries in the elderly   2010  EN  hyg-2010-2-197 
Czynniki determinujące korzystanie z usług pomocy społecznej przez osoby starsze   Factors determining social care use by elderly people   2010  PL  hyg-2010-2-189 
Wybrane zachowania zdrowotne studentów Wyższej Szkoły Wychowania Fizycznego i Turystyki w Supraślu – palenie papierosów i spożywanie napojów alkoholowych   Selection of dietary behaviors among students of College of Physical Education and Tourism in Supraśl – cigarette smoking and alcohol drinking   2010  PL  hyg-2010-2-185 
Wybrane zagadnienia zdrowotne studentów Wyższej Szkoły Wychowania Fizycznego i Turystyki w Supraślu – higiena wypoczynku   Selected dietary behaviours among students of College of Physical Education and Tourism in Supraśl – rest hygiene   2010  PL  hyg-2010-2-181 
Wiedza na temat soi, jej przetworów i właściwości alergennych wśród studentów dwóch poznańskich uczelni   Knowledge on soybean, its preparations and allergenic properties among students of two universities in Poznań   2010  PL  hyg-2010-2-177 
Częstotliwość zakupu produktów spożywczych w sklepikach szkolnych w kontekście nieprawidłowości masy ciała uczniów   Purchase frequency of food products in school shops according to pupilbody mass   2010  PL  hyg-2010-2-173 
Ocena zachowań i zwyczajów żywieniowych gimnazjalistów z terenu Białegostoku   Assessment of nutritional behaviors and habits of junior high school students from the Bialystok area   2010  PL  hyg-2010-2-167 
Zwyczaje żywieniowe instruktorów windsurfingu na Półwyspie Helskim   Nutritional habits of windsurfing instructors on the Hel Peninsula   2010  PL  hyg-2010-2-164 

Dodaj/Popraw Artykul
Tytul Pl Clostridioides difficile: zarys historyczny, czynniki ryzyka, objawy kliniczne, diagnostyka i leczenie
Tytuł En Clostridioides difficile: historical overview, risk factors, clinical symptoms, diagnosis, and management
Rok 2025
Slowa Pl Clostridioides difficile, czynniki ryzyka, diagno-styka, zakażenia szpitalne, zapobieganie zakażeniomSummary
Slowa kluczowe En Clostridioides difficile, risk factors, symptoms, diagno-sis, hospital-acquired infections, infection prevention
Zakwalifikowano do druku 2025-05-05
Autor Rafał Kochanowski 1/, Paweł Lonser 2/
Afiliacja

1/ Oddział Nadzoru Przeciwepidemicznego, Wojewódzka Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Bydgoszczy, 2/ Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Żninie

Tekst Pl

Streszczenie. W ostatniej dekadzie obserwuje się znaczący wzrost zakażeń Clostridioides difficile, które stały się jedną z naj-częstszych przyczyn infekcji szpitalnych w krajach rozwiniętych. C.difficile to Gram-dodatnia bakteria przetrwalnikująca, któranaturalnie występuje w mikrobiomie jelitowym ludzi i zwierząt,jednak jej nadmierny rozwój jest często wynikiem stosowaniaantybiotyków, zwłaszcza fluorochinolonów i klindamycyny. Klu-czowymi czynnikami ryzyka są: podeszły wiek, hospitalizacjaoraz przewlekłe choroby, co sprawia, że osoby starsze, szczegól-nie po 85 r.ż., są najbardziej narażone na ciężki przebieg zakażeń.Zakażenia C. difficile przenoszone są drogą fekalno-oralną, copodkreśla znaczenie higieny w placówkach medycznych. Ob-jawy kliniczne mogą się wahać od łagodnych bólów brzuchai biegunki do poważnych stanów wymagających interwencji chi-rurgicznej. W diagnostyce zaleca się zastosowanie dwóch te-stów, co pozwala na skuteczniejsze potwierdzenie zakażenia.

Tekst En

Summary. In the last decade, there has been a significant in-crease in Clostridioides difficile infections, which have become one of the most common causes of hospital-acquired infections in developed countries. C. difficile is a Gram-positive spore-for-ming bacterium that naturally occurs in the gut microbiome of humans and animals; however, its overgrowth is often a result of antibiotic use, particularly fluoroquinolones and clindamycin. Key risk factors include advanced age, hospitalization, and chronic illnesses, making older individuals, especially those over 85 years old, particularly susceptible to severe infection out-comes. C. difficile infections are transmitted via the fecal-oral route, highlighting the importance of hygiene in medical facili-ties. Clinical symptoms can range from mild abdominal pain and diarrhea to severe conditions requiring surgical intervention. For diagnosis, it is recommended to use two tests, which allow for more effective confirmation of the infection.

Adres do korespondencji

mgr Paweł Lonser, Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Żninie, ul. Adama Mickiewicza 24, 88-400 Żnin, tel. 609 907 193, e-mail: pawel.lonser@wp.pl

Język PL