Aktualny numer

2019-1
 

 

Szukaj
 
PUNKTACJA 5 pkt MNiSW

   

Lista artykułów
Całkowita liczba rekordów 811
Tytul Pl Rosn±co Malej±co Tytuł En Rosn±co Malej±co Rok Rosn±co Malej±co Język Rosn±co Malej±co Nazwa pliku pdf Rosn±co Malej±co
Opinie nauczycieli wychowania fizycznego względem propozycji ustanowienia ich głównymi edukatorami zdrowotnymi w szkołach   Opinions of physical education teachers regarding a proposal of appointing them main health educators at schools   2010  PL  hyg-2010-2-206 
Zagrożenia chorobami zawodowymi w Kopalni Soli „Kłodawa”   Occupational health hazards in the Klodawa salt mine   2010  PL  hyg-2010-2-202 
Ciężkie urazy głowy u osób starszych   Severe head injuries in the elderly   2010  EN  hyg-2010-2-197 
Czynniki determinujące korzystanie z usług pomocy społecznej przez osoby starsze   Factors determining social care use by elderly people   2010  PL  hyg-2010-2-189 
Wybrane zachowania zdrowotne studentów Wyższej Szkoły Wychowania Fizycznego i Turystyki w Supraślu – palenie papierosów i spożywanie napojów alkoholowych   Selection of dietary behaviors among students of College of Physical Education and Tourism in Supraśl – cigarette smoking and alcohol drinking   2010  PL  hyg-2010-2-185 
Wybrane zagadnienia zdrowotne studentów Wyższej Szkoły Wychowania Fizycznego i Turystyki w Supraślu – higiena wypoczynku   Selected dietary behaviours among students of College of Physical Education and Tourism in Supraśl – rest hygiene   2010  PL  hyg-2010-2-181 
Wiedza na temat soi, jej przetworów i właściwości alergennych wśród studentów dwóch poznańskich uczelni   Knowledge on soybean, its preparations and allergenic properties among students of two universities in Poznań   2010  PL  hyg-2010-2-177 
Częstotliwość zakupu produktów spożywczych w sklepikach szkolnych w kontekście nieprawidłowości masy ciała uczniów   Purchase frequency of food products in school shops according to pupilbody mass   2010  PL  hyg-2010-2-173 
Ocena zachowań i zwyczajów żywieniowych gimnazjalistów z terenu Białegostoku   Assessment of nutritional behaviors and habits of junior high school students from the Bialystok area   2010  PL  hyg-2010-2-167 
Zwyczaje żywieniowe instruktorów windsurfingu na Półwyspie Helskim   Nutritional habits of windsurfing instructors on the Hel Peninsula   2010  PL  hyg-2010-2-164 

Dodaj/Popraw Artykul
Tytul Pl Wpływ czynników demograficznych na jakość i skuteczność mikrobiologiczną procedury higienicznej dezynfekcji rąk wśród personelu medycznego
Tytuł En The impact of demographic factors on quality and microbiological effectiveness of hand hygiene among healthcare workers
Rok 2025
Slowa Pl higiena rąk, personel medyczny, dezynfekcja, czynniki demograficzne, jakość
Slowa kluczowe En hand hygiene, health care workers, disinfection, de-mographic factors, quality
Zakwalifikowano do druku 2025-05-05
Autor Justyna Piwowarczyk 1/, Anna Kawalec 2/, Agata Kawalec-Rutkowska 3/, Katarzyna Sołtys-Bolibrzuch 4/, Krystyna Pawlas 1/
Afiliacja

1/ Zakład Zdrowia Środowiskowego i Medycyny Pracy, Uniwersytet Medyczny im. Piastów Śląskich we Wrocławiu, 2/ Katedra i Klinika Nefrologii Pediatrycznej, Uniwersytet Medyczny im. Piastów Śląskich we Wrocławiu, 3/ Zakład Anatomii, Instytut Nauk Medycznych, Uniwersytet Opolski, 4/ Uniwersytecki Szpital Kliniczny w Opolu

Tekst Pl

Wprowadzenie. Zakażenia szpitalne, to zakażenia występujące u pacjenta w wyniku procesu opieki w szpitalu lub innym zakła-dzie opieki zdrowotnej, które nie były obecne ani nie były w okresie wylęgania w momencie przyjęcia. Higiena rąk odgrywa kluczową rolę w zapobieganiu zakażeniom szpitalnym.
Cel. Ustalenie czy czynniki demograficzne wpływają na jakość i skuteczność mikrobiologiczną higieny rąk wśród personelu medycznego.
Materiały i metody. W badaniu wzięło udział 200 pracowników służby zdrowia. Metody obejmowały: kwestionariusz, wizualizację dezynfekowanych rąk w świetle UV, badanie mikrobiologiczne rąk przed i po dezynfekcji.
Wyniki. Kolonizacja bakteryjna po dezynfekcji dłoni różniła się w zależności od doświadczenia zawodowego (p = 0,03). Stwierdzono tendencję rosnącej skuteczności higieny rąk wraz z wiekiem. Pielęgniarki dezynfekowały ręce niemal 2,5 razy częściej niż lekarze. Stwierdzono istotne różnice w kolonizacji bakteryjnej rąk pracowników OIT. Najczęściej pomijanymi obszarami podczas de-zynfekcji dłoni (widocznymi w lampie UV) były opuszki palców i wały paznokciowe (46%), podstawa kciuka (37%).
Wnioski. Powtarzające się szkolenia w zakresie higieny rąk są konieczne w celu poprawy jakości i skuteczności procedur higieny rąk.

Tekst En

Introduction. Healthcare-associated infections (HCAIs) are de-fined as infections occurring in a patient during the process of care in a hospital or other healthcare facility, which was not present or incubating at the time of admission. Hand hygiene plays a key role in the prevention of HCAIs.
Aim. To define if demographic factors affect the quality and microbiological effectiveness of hand hygiene among healthcare workers.
Material and method. In the study participated 200 healthcare workers. The methods included: questionnaire, disinfected hands’ visualization in UV-light, microbial examination of hands before and after disinfection.
Results. Bacterial colonization after hand rub differed according to work experience (p=0.03). An increasing tendency in effec-tiveness of hand hygiene with age was found. The nurses declared to disinfect hands nearly 2.5 times more frequent than medical doctors. The differences were found in the colonization of ICU workers hands. The most often omitted regions during hand rub (seen in the UV lamp) were fingertips and nail folds (46%), the base of the thumb (37%).
Conclusion. The repeated training in hand hygiene is required to improve the quality and effectiveness of hand hygiene.

Adres do korespondencji

dr n. med. Agata Kawalec-Rutkowska, Zakład Anatomii, Instytut Nauk Medycznych, Uniwersytet Opolski ul. Oleska 48, 45-052 Opole tel. 884048233, e-mail: agata.kawalec@uni.opole.pl

Język EN