Szukaj
        
   
 

Lista artykułów
Całkowita liczba rekordów 803
Id Ar Rosn±co Malej±co Tytul Pl Rosn±co Malej±co Tytuł En Rosn±co Malej±co Rok Rosn±co Malej±co Język Rosn±co Malej±co Nazwa pliku pdf Rosn±co Malej±co
23  Konsekwencje zdrowotne onychofagii   Health consequences of onychophagia   2010  PL  hyg-2010-2-109 
22  Amerykański system ochrony zdrowia   American health care system   2010  PL  hyg-2010-1-104 
21  Praca lekarzy za granicą – doświadczenia i przemyślenia ze Szwecji   Physicians’ work abroad – experiences and reflections from Sweden   2010  PL  hyg-2010-1-099 
20  Emigracja lekarska z Polski do Szwecji i jej uwarunkowania. Część II. Wyniki badań wstępnych   Emigration of Polish physicians to Sweden and its determinants. Part II. Results of preliminary tests   2010  PL  hyg-2010-1-095 
19  Emigracja lekarska z Polski do Szwecji i jej uwarunkowania. Część I. Wprowadzenie   Emigration of Polish physicians to Sweden and its determinants. Part I. Introduction   2010  PL  hyg-2010-1-092 
18  Globalizacja a stan zdrowia studentów   Globalization and the health status of students   2010  PL  hyg-2010-1-090 
17  Ocena jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi w powiecie pleszewskim w latach 2004-2010   Assessment of water for human consumption in the Pleszew disctrict between 2004-2010   2010  PL  hyg-2010-1-083 
16  Rehabilitacja pacjentów operowanych z powodu zapalenia otrzewnej   Rehabilitation of patients operated on peritonitis   2010  EN  hyg-2010-1-080 
15  Znajomość problematyki udaru mózgu wśród nauczycieli i uczniów   Knowledge of the problem of stroke among teachers and students   2010  PL  hyg-2010-1-074 
14  Zachowania zdrowotne młodzieży szkół ponadgimnazjalnych   Health behaviors of high school students   2010  PL  hyg-2010-1-070 

Informacja-artykuł
Problem niedożywienia u osób w podeszłym wieku
The problem of malnutrition in the elderly
2025
ludzie starsi, niedożywienie, kryteria diagno-styczne niedożywienia
old people, malnutrition, diagnostic criteria of mal-nutrition
2022-02-02
Katarzyna Swakowska 1/, Anna Staniszewska 2/
1/ Gute Zeit Pflege 24 AIP GmbH, Hammerstr. 7, 63450 Hanau, Deutschland, 2/ Katedra i Zakład Fizjologii Doświadczalnej i Klinicznej, Warszawski Uniwersytet Medyczny
Streszczenie
Systematyczna zmiana struktury demograficznej ludności na całym świecie przejawia się wzrastającym odsetkiem osób w podeszłym wieku. Proces starzenia się organizmu jest gene-tycznie zaprogramowany, przebiega powoli i postępuje z upły-wem lat. w procesie starzenia się czynnikiem warunkującym dobre zdrowie jest m.in. prawidłowe odżywianie się, dlatego też na szczególną uwagę zasługuje kwestia dotycząca zaburzeń spowodowanych nieprawidłowym odżywianiem oraz skuteczna pomoc w tym zakresie w stosunku do starszych członków spo-łeczeństwa. Ważnym punktem u ludzi starszych jest kwestia spełnienia norm odżywiania oraz przyswajania pokarmów w zależności od stanu zdrowia, sprawności narządów oraz kon-dycji organizmu. Zagadnienie niedożywienia dotyczy osób przebywających zarówno w środowisku domowym, jak również w instytucjach opieki oraz leczenia krótko- i długoterminowego. w ocenie stanu odżywienia przydatne są badania antropome-tryczne, badania składu ciała, a także kwestionariusze oceny stanu odżywienia. Prawidłowo przeprowadzona ocena stanu odżywienia wpływa na szybką interwencję i zapobiega następ-stwom niewłaściwego żywienia, poprawia jakość życia i zapo-biega powstaniu licznych chorób związanym z niedożywieniem.
The systematic change in the demographic structure of the population worldwide is manifested by an increasing proportion of the elderly. The body's aging process is genetically pro-grammed, slow and progressive over the years. In the process of ageing, one of the factors that determines good health is good nutrition, which is why the issue of disorders caused by poor nutrition and effective assistance for older members of society deserves particular attention. An important point in the method of nutrition of elderly people is the question of meeting the nutritional norms and adaptation of nutrition according to the state of health, efficiency of organs and condition of the body. The issue of malnutrition affects people both in the home environment and in institutions of short- and long-term care and treatment. Anthropometric examinations, body composi-tion studies, and nutrition assessment questionnaires are useful in assessing nutritional status. Properly conducted assessment of nutritional status affects rapid intervention and prevents the consequences of inadequate nutrition, improves quality of life and prevents the onset of numerous diseases associated with malnutrition.
mgr Katarzyna Swakowska Gute Zeit Pflege 24 AIP GmbH, Hammerstr. 7, 63450 Hanau, Deutschland, tel. 530222104; e-mail: swakowskakasia@gmail.com