Aktualny numer

2025-2
 

 

Szukaj
 
PUNKTACJA 5 pkt MNiSW

   

Lista artykułów
Całkowita liczba rekordów 811
Tytul Pl Rosn±co Malej±co Tytuł En Rosn±co Malej±co Rok Rosn±co Malej±co Język Rosn±co Malej±co Nazwa pliku pdf Rosn±co Malej±co
Poziom ekspresji czynników transkrypcyjnych MEF w mięśniach szkieletowych mysiego modelu choroby Huntingtona   Expression levels of MEF transcription factors in skeletal muscles of Huntington’s disease mouse model   2019  EN  hyg-2019-1-064 
Efekty wdrożenia dietetycznego protokołu autoimmunologicznego u pacjenta z wrzodziejącym zapaleniem jelita grubego – analiza przypadku   Effects of implementing an autoimmune dietary protocol in a patient with ulcerative colitis – a case study   2019  PL  hyg-2019-1-056 
Wpływ kuracji pitnej wodą humusową na obrazowe i laboratoryjne parametry funkcji wątroby u pacjentów uzależnionych od alkoholu – wyniki wstępne   Influence of a humic water drinking cure on pictorial and laboratory parameters of liver function in patients addicted to alcohol – preliminary results   2019  PL  hyg-2019-1-048 
Ocena rzetelności kwestionariusza osobowości typu D (DS-14) w badaniu chorych z rakiem jelita grubego   Assessment of the reliability of the type D personality questionnaire (DS-14) in patients with colorectal cancer   2019  PL  hyg-2019-1-041 
Umiejscowienie kontroli zdrowia a zachowania zdrowotne pielęgniarek   Health-related locus of control and health behaviours of nurses   2019  PL  hyg-2019-1-030 
Nowe zawody medyczne – asystent lekarza i asystent pielęgniarski – szansą i wyzwaniem dla systemu ochrony zdrowia w Polsce   New medical professions – assistant physician and nursing assistant – both an opportunity and challenge for the health care system in Poland   2019  PL  hyg-2019-1-023 
Ewolucja zawodu ratownika medycznego w Polsce oraz zagrożenia związane z jego wykonywaniem   Evolution of the paramedic profession in Poland and the job related risks   2019  PL  hyg-2019-1-015 
Mikrobiota jelitowa a przeszczep kału   Intestinal microbiota and faecal transplantation   2019  PL  hyg-2019-1-011 
Udział wybranych cytokin w procesie onkogenezy   Role of selected cytokines in oncogenesis   2019  PL  hyg-2019-1-006 
Cukrzyca ciążowa – epidemiologia i możliwości kontroli czynników ryzyka   Gestational diabetes mellitus – epidemiology and risk factor control possibilities   2019  PL  hyg-2019-1-001 

Dodaj/Popraw Artykul
Tytul Pl Problem niedożywienia u osób w podeszłym wieku
Tytuł En The problem of malnutrition in the elderly
Rok 2025
Slowa Pl ludzie starsi, niedożywienie, kryteria diagno-styczne niedożywienia
Slowa kluczowe En old people, malnutrition, diagnostic criteria of mal-nutrition
Zakwalifikowano do druku 2022-02-02
Autor Katarzyna Swakowska 1/, Anna Staniszewska 2/
Afiliacja

1/ Gute Zeit Pflege 24 AIP GmbH, Hammerstr. 7, 63450 Hanau, Deutschland, 2/ Katedra i Zakład Farmakologii Doświadczalnej i Klinicznej, Warszawski Uniwersytet Medyczny

Tekst Pl

Streszczenie Systematyczna zmiana struktury demograficznej ludności na całym świecie przejawia się wzrastającym odsetkiem osób w podeszłym wieku. Proces starzenia się organizmu jest gene-tycznie zaprogramowany, przebiega powoli i postępuje z upły-wem lat. w procesie starzenia się czynnikiem warunkującym dobre zdrowie jest m.in. prawidłowe odżywianie się, dlatego też na szczególną uwagę zasługuje kwestia dotycząca zaburzeń spowodowanych nieprawidłowym odżywianiem oraz skuteczna pomoc w tym zakresie w stosunku do starszych członków spo-łeczeństwa. Ważnym punktem u ludzi starszych jest kwestia spełnienia norm odżywiania oraz przyswajania pokarmów w zależności od stanu zdrowia, sprawności narządów oraz kon-dycji organizmu. Zagadnienie niedożywienia dotyczy osób przebywających zarówno w środowisku domowym, jak również w instytucjach opieki oraz leczenia krótko- i długoterminowego. w ocenie stanu odżywienia przydatne są badania antropome-tryczne, badania składu ciała, a także kwestionariusze oceny stanu odżywienia. Prawidłowo przeprowadzona ocena stanu odżywienia wpływa na szybką interwencję i zapobiega następ-stwom niewłaściwego żywienia, poprawia jakość życia i zapo-biega powstaniu licznych chorób związanym z niedożywieniem.

Tekst En

The systematic change in the demographic structure of the population worldwide is manifested by an increasing proportion of the elderly. The body's aging process is genetically pro-grammed, slow and progressive over the years. In the process of ageing, one of the factors that determines good health is good nutrition, which is why the issue of disorders caused by poor nutrition and effective assistance for older members of society deserves particular attention. An important point in the method of nutrition of elderly people is the question of meeting the nutritional norms and adaptation of nutrition according to the state of health, efficiency of organs and condition of the body. The issue of malnutrition affects people both in the home environment and in institutions of short- and long-term care and treatment. Anthropometric examinations, body composi-tion studies, and nutrition assessment questionnaires are useful in assessing nutritional status. Properly conducted assessment of nutritional status affects rapid intervention and prevents the consequences of inadequate nutrition, improves quality of life and prevents the onset of numerous diseases associated with malnutrition.

Adres do korespondencji mgr Katarzyna Swakowska Gute Zeit Pflege 24 AIP GmbH, Hammerstr. 7, 63450 Hanau, Deutschland, tel. 530222104; e-mail: swakowskakasia@gmail.com
Język PL