Aktualny numer

2019-1
 

 

Szukaj
 
PUNKTACJA 5 pkt MNiSW

   

Lista artykułów
Całkowita liczba rekordów 811
Tytul Pl Rosn±co Malej±co Tytuł En Rosn±co Malej±co Rok Rosn±co Malej±co Język Rosn±co Malej±co Nazwa pliku pdf Rosn±co Malej±co
Praca lekarzy za granicą – doświadczenia i przemyślenia ze Szwecji   Physicians’ work abroad – experiences and reflections from Sweden   2010  PL  hyg-2010-1-099 
Emigracja lekarska z Polski do Szwecji i jej uwarunkowania. Część II. Wyniki badań wstępnych   Emigration of Polish physicians to Sweden and its determinants. Part II. Results of preliminary tests   2010  PL  hyg-2010-1-095 
Emigracja lekarska z Polski do Szwecji i jej uwarunkowania. Część I. Wprowadzenie   Emigration of Polish physicians to Sweden and its determinants. Part I. Introduction   2010  PL  hyg-2010-1-092 
Globalizacja a stan zdrowia studentów   Globalization and the health status of students   2010  PL  hyg-2010-1-090 
Ocena jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi w powiecie pleszewskim w latach 2004-2010   Assessment of water for human consumption in the Pleszew disctrict between 2004-2010   2010  PL  hyg-2010-1-083 
Rehabilitacja pacjentów operowanych z powodu zapalenia otrzewnej   Rehabilitation of patients operated on peritonitis   2010  EN  hyg-2010-1-080 
Znajomość problematyki udaru mózgu wśród nauczycieli i uczniów   Knowledge of the problem of stroke among teachers and students   2010  PL  hyg-2010-1-074 
Zachowania zdrowotne młodzieży szkół ponadgimnazjalnych   Health behaviors of high school students   2010  PL  hyg-2010-1-070 
Używanie tytoniu, alkoholu i substancji psychoaktywnych przez młodzież szkół ponadgimnazjalnych   Use of tobacco, alcohol and psychoactive substances by high school students   2010  PL  hyg-2010-1-067 
Cechy inicjacji alkoholowej i jej postrzeganie przez przyszłych lekarzy   Features of the alcohol initiation and the subsequent attitude to it of the future doctors   2010  EN  hyg-2010-1-062 

Dodaj/Popraw Artykul
Tytul Pl Problem niedożywienia u osób w podeszłym wieku
Tytuł En The problem of malnutrition in the elderly
Rok 2025
Slowa Pl ludzie starsi, niedożywienie, kryteria diagno-styczne niedożywienia
Slowa kluczowe En old people, malnutrition, diagnostic criteria of mal-nutrition
Zakwalifikowano do druku 2022-02-02
Autor Katarzyna Swakowska 1/, Anna Staniszewska 2/
Afiliacja

1/ Gute Zeit Pflege 24 AIP GmbH, Hammerstr. 7, 63450 Hanau, Deutschland, 2/ Katedra i Zakład Farmakologii Doświadczalnej i Klinicznej, Warszawski Uniwersytet Medyczny

Tekst Pl

Streszczenie Systematyczna zmiana struktury demograficznej ludności na całym świecie przejawia się wzrastającym odsetkiem osób w podeszłym wieku. Proces starzenia się organizmu jest gene-tycznie zaprogramowany, przebiega powoli i postępuje z upły-wem lat. w procesie starzenia się czynnikiem warunkującym dobre zdrowie jest m.in. prawidłowe odżywianie się, dlatego też na szczególną uwagę zasługuje kwestia dotycząca zaburzeń spowodowanych nieprawidłowym odżywianiem oraz skuteczna pomoc w tym zakresie w stosunku do starszych członków spo-łeczeństwa. Ważnym punktem u ludzi starszych jest kwestia spełnienia norm odżywiania oraz przyswajania pokarmów w zależności od stanu zdrowia, sprawności narządów oraz kon-dycji organizmu. Zagadnienie niedożywienia dotyczy osób przebywających zarówno w środowisku domowym, jak również w instytucjach opieki oraz leczenia krótko- i długoterminowego. w ocenie stanu odżywienia przydatne są badania antropome-tryczne, badania składu ciała, a także kwestionariusze oceny stanu odżywienia. Prawidłowo przeprowadzona ocena stanu odżywienia wpływa na szybką interwencję i zapobiega następ-stwom niewłaściwego żywienia, poprawia jakość życia i zapo-biega powstaniu licznych chorób związanym z niedożywieniem.

Tekst En

The systematic change in the demographic structure of the population worldwide is manifested by an increasing proportion of the elderly. The body's aging process is genetically pro-grammed, slow and progressive over the years. In the process of ageing, one of the factors that determines good health is good nutrition, which is why the issue of disorders caused by poor nutrition and effective assistance for older members of society deserves particular attention. An important point in the method of nutrition of elderly people is the question of meeting the nutritional norms and adaptation of nutrition according to the state of health, efficiency of organs and condition of the body. The issue of malnutrition affects people both in the home environment and in institutions of short- and long-term care and treatment. Anthropometric examinations, body composi-tion studies, and nutrition assessment questionnaires are useful in assessing nutritional status. Properly conducted assessment of nutritional status affects rapid intervention and prevents the consequences of inadequate nutrition, improves quality of life and prevents the onset of numerous diseases associated with malnutrition.

Adres do korespondencji mgr Katarzyna Swakowska Gute Zeit Pflege 24 AIP GmbH, Hammerstr. 7, 63450 Hanau, Deutschland, tel. 530222104; e-mail: swakowskakasia@gmail.com
Język PL