Aktualny numer

2019-1
 

 

Szukaj
 
PUNKTACJA 5 pkt MNiSW

   

Lista artykułów
Całkowita liczba rekordów 811
Tytul Pl Rosn±co Malej±co Tytuł En Rosn±co Malej±co Rok Rosn±co Malej±co Język Rosn±co Malej±co Nazwa pliku pdf Rosn±co Malej±co
Praca lekarzy za granicą – doświadczenia i przemyślenia ze Szwecji   Physicians’ work abroad – experiences and reflections from Sweden   2010  PL  hyg-2010-1-099 
Emigracja lekarska z Polski do Szwecji i jej uwarunkowania. Część II. Wyniki badań wstępnych   Emigration of Polish physicians to Sweden and its determinants. Part II. Results of preliminary tests   2010  PL  hyg-2010-1-095 
Emigracja lekarska z Polski do Szwecji i jej uwarunkowania. Część I. Wprowadzenie   Emigration of Polish physicians to Sweden and its determinants. Part I. Introduction   2010  PL  hyg-2010-1-092 
Globalizacja a stan zdrowia studentów   Globalization and the health status of students   2010  PL  hyg-2010-1-090 
Ocena jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi w powiecie pleszewskim w latach 2004-2010   Assessment of water for human consumption in the Pleszew disctrict between 2004-2010   2010  PL  hyg-2010-1-083 
Rehabilitacja pacjentów operowanych z powodu zapalenia otrzewnej   Rehabilitation of patients operated on peritonitis   2010  EN  hyg-2010-1-080 
Znajomość problematyki udaru mózgu wśród nauczycieli i uczniów   Knowledge of the problem of stroke among teachers and students   2010  PL  hyg-2010-1-074 
Zachowania zdrowotne młodzieży szkół ponadgimnazjalnych   Health behaviors of high school students   2010  PL  hyg-2010-1-070 
Używanie tytoniu, alkoholu i substancji psychoaktywnych przez młodzież szkół ponadgimnazjalnych   Use of tobacco, alcohol and psychoactive substances by high school students   2010  PL  hyg-2010-1-067 
Cechy inicjacji alkoholowej i jej postrzeganie przez przyszłych lekarzy   Features of the alcohol initiation and the subsequent attitude to it of the future doctors   2010  EN  hyg-2010-1-062 

Dodaj/Popraw Artykul
Tytul Pl Parabeny – substancje konserwujące stosowane w kosmetykach a bezpieczeństwo konsumentów
Tytuł En Parabens – cosmetics preservatives and consumer safety
Rok 2025
Slowa Pl parabeny, konserwanty, ryzyko zdrowotne
Slowa kluczowe En parabens, preservatives, health risk
Zakwalifikowano do druku 2022-02-02
Autor Anna Spychała 1/, Danuta Rogala 1/, Wiktoria Blukacz 2/
Afiliacja 1/ Katedra Zdrowa Środowiskowego, Wydział Nauk o Zdrowiu w Bytomiu, Śląski Uniwersytet Medyczny w Katowicach 2/ Studenckie Koło Naukowe przy Zakładzie Zdrowia Środowiskowego Wydziału Nauk o Zdrowiu w Bytomiu
Tekst Pl Parabeny, to grupa syntetycznych związków chemicznych, po-wszechnie używanych jako konserwanty w produktach kosme-tycznych, spożywczych oraz leczniczych. Posiadają właściwości przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze, dlatego przez wiele lat były uważane za substancje zupełnie bezpieczne, a ich produkcja gwałtownie rosła. Do najczęściej stosowanych konserwantów wykorzystywanych do produkcji preparatów kosmetycznych na-leżą: metylo-, etylo- i propyloparaben. Wykorzystywane są one w produktach higieny osobistej takich jak: szampony, balsamy, kremy, odżywki, dezodoranty, produkty do makijażu, mydła, na-wilżające chusteczki, płyny oraz w produktach do pielęgnacji skóry i włosów u niemowląt oraz dzieci poniżej 3 lat. Do organi-zmu człowieka wchłaniane są po aplikacji na powierzchnię skóry, drogą pokarmową oraz przez układ oddechowy. Istnieje szereg regulacji prawnych określających najwyższe dopuszczalne stęże-nia parabenów w kosmetykach, żywności oraz lekach.
Tekst En Parabens are a group of synthetic chemicals commonly used as preservatives in cosmetic products, foodstuffs and medicines. They have antibacterial and antifungal properties, which is why for many years were considered to be completely safe sub-stances, and their production has grown rapidly. The most com-monly used preservatives in the production of cosmetic prepa-rations are: methyl-, ethyl- and propylparaben. They are used in personal care products such as shampoos, lotions, creams, con-ditioners, deodorants, makeup products, soaps, moisturizing wipes, lotions and skin care products and hair in infants and chil-dren under 3 years. The human body are absorbed when applied to the skin surface, orally and via the respiratory system. There are a number of legal regulations that define the maximum per-missible concentrations of parabens in cosmetics, food and med-icines.
Adres do korespondencji dr n. o zdrowiu Danuta Rogala Katedra Zdrowa Środowiskowego, Wydział Nauk o Zdrowiu w Bytomiu, Śląski Uniwersytet Medyczny w Katowicach ul. Piekarska 18, 41-902 Bytom tel. 323976525, e-mail: drogala@sum.edu.pl
Język PL