Aktualny numer

2018-4
 

 

Szukaj
 
PUNKTACJA 5 pkt MNiSW

   

Lista artykułów
Całkowita liczba rekordów 811
Tytul Pl Rosn±co Malej±co Tytuł En Rosn±co Malej±co Rok Rosn±co Malej±co Język Rosn±co Malej±co Nazwa pliku pdf Rosn±co Malej±co
Tryb życia a zdrowie studentów uniwersytetów w Grodnie   Way of life and health of Grodno University students   2010  EN  hyg-2010-1-056 
Analiza dostępu do Internetu oraz zwyczaje żywieniowe w trakcie pracy z komputerem studentów z Białegostoku oraz z Grodna – porównawcze badania ankietowe   Analysis of Internet access and dietary habits while working with a computer student from Bialystok and Grodno – a comparative survey   2010  PL  hyg-2010-1-049 
Zachowania zdrowotne związane z żywieniem osób dorosłych i starszych   Health behaviours related to the nutrition of adults and elderly people   2010  PL  hyg-2010-1-044 
Idea rozpropagowania w Polsce szwedzkich ogrodów ziołowych   Propagation of the idea of Swedish herb gardens in Poland   2010  PL  hyg-2010-1-040 
Analiza okoliczności i przyczyn powstania wypadków przy pracy   Analysis of circumstances and causes for occurrence of accidents at work   2010  PL  hyg-2010-1-036 
Wypadek przy pracy w aspekcie postępowania powypadkowego   Accident at work in the context of post-accidental procedures   2010  PL  hyg-2010-1-030 
Aktualne funkcjonowanie medycyny szkolnej w opiniach lekarzy, dyrektorów placówek oświatowo-wychowawczych oraz własnych   Current functioning of school medicine in the physicians’, directors’ of educational institutions and authors’ own opinions   2010  PL  hyg-2010-1-025 
Optymalizacja opieki nad chorymi z dysfunkcją układu stomatognatycznego – z uwzględnieniem roli współpracy lekarza stomatologa i specjalisty terapii manualnej   Optimized care of patients with stomatognatic system dysfunctions with the focus on cooperation of a dentist and a manual therapy specialist   2010  PL  hyg-2010-1-021 
Dysfunkcje układu stomatognatycznego narastającym problemem współczesnej opieki zdrowotnej – przyczyny wzrostu występowania tej dysfunkcji   Stomatognathic system dysfunctions as an increasing problem of modern health care – determination of its causes   2010  PL  hyg-2010-1-017 
Skojarzone działanie czynników środowiskowych na zdrowie człowieka   Combined effect of environmental factors on human health   2010  PL  hyg-2010-1-007 

Dodaj/Popraw Artykul
Tytul Pl Parabeny – substancje konserwujące stosowane w kosmetykach a bezpieczeństwo konsumentów
Tytuł En Parabens – cosmetics preservatives and consumer safety
Rok 2025
Slowa Pl parabeny, konserwanty, ryzyko zdrowotne
Slowa kluczowe En parabens, preservatives, health risk
Zakwalifikowano do druku 2022-02-02
Autor Anna Spychała 1/, Danuta Rogala 1/, Wiktoria Blukacz 2/
Afiliacja 1/ Katedra Zdrowa Środowiskowego, Wydział Nauk o Zdrowiu w Bytomiu, Śląski Uniwersytet Medyczny w Katowicach 2/ Studenckie Koło Naukowe przy Zakładzie Zdrowia Środowiskowego Wydziału Nauk o Zdrowiu w Bytomiu
Tekst Pl Parabeny, to grupa syntetycznych związków chemicznych, po-wszechnie używanych jako konserwanty w produktach kosme-tycznych, spożywczych oraz leczniczych. Posiadają właściwości przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze, dlatego przez wiele lat były uważane za substancje zupełnie bezpieczne, a ich produkcja gwałtownie rosła. Do najczęściej stosowanych konserwantów wykorzystywanych do produkcji preparatów kosmetycznych na-leżą: metylo-, etylo- i propyloparaben. Wykorzystywane są one w produktach higieny osobistej takich jak: szampony, balsamy, kremy, odżywki, dezodoranty, produkty do makijażu, mydła, na-wilżające chusteczki, płyny oraz w produktach do pielęgnacji skóry i włosów u niemowląt oraz dzieci poniżej 3 lat. Do organi-zmu człowieka wchłaniane są po aplikacji na powierzchnię skóry, drogą pokarmową oraz przez układ oddechowy. Istnieje szereg regulacji prawnych określających najwyższe dopuszczalne stęże-nia parabenów w kosmetykach, żywności oraz lekach.
Tekst En Parabens are a group of synthetic chemicals commonly used as preservatives in cosmetic products, foodstuffs and medicines. They have antibacterial and antifungal properties, which is why for many years were considered to be completely safe sub-stances, and their production has grown rapidly. The most com-monly used preservatives in the production of cosmetic prepa-rations are: methyl-, ethyl- and propylparaben. They are used in personal care products such as shampoos, lotions, creams, con-ditioners, deodorants, makeup products, soaps, moisturizing wipes, lotions and skin care products and hair in infants and chil-dren under 3 years. The human body are absorbed when applied to the skin surface, orally and via the respiratory system. There are a number of legal regulations that define the maximum per-missible concentrations of parabens in cosmetics, food and med-icines.
Adres do korespondencji dr n. o zdrowiu Danuta Rogala Katedra Zdrowa Środowiskowego, Wydział Nauk o Zdrowiu w Bytomiu, Śląski Uniwersytet Medyczny w Katowicach ul. Piekarska 18, 41-902 Bytom tel. 323976525, e-mail: drogala@sum.edu.pl
Język PL