Strona główna
Kontakt
Redakcja
Informacje dla autorów
Artykuł oryginalny
Artykuł poglądowy
Opis przypadku
Przegląd systematyczny
Zgłoś artykuł
Artykuły opublikowane
Aktualny numer
2018-4
Szukaj
Rok
Autor
Tytul Pl
Slowa Pl
PUNKTACJA 5 pkt MNiSW
Lista artykułów
Całkowita liczba rekordów 811
Tytul Pl
Tytuł En
Rok
Język
Nazwa pliku pdf
Komunikowanie dotyczące ryzyka w sytuacjach kryzysowych
Risk communication in a crisis
2010
PL
hyg-2010-1-001
82 of 82
Dodaj/Popraw Artykul
Tytul Pl
Parabeny – substancje konserwujące stosowane w kosmetykach a bezpieczeństwo konsumentów
Tytuł En
Parabens – cosmetics preservatives and consumer safety
Rok
2025
Slowa Pl
parabeny, konserwanty, ryzyko zdrowotne
Slowa kluczowe En
parabens, preservatives, health risk
Zakwalifikowano do druku
2022-02-02
Autor
Anna Spychała 1/, Danuta Rogala 1/, Wiktoria Blukacz 2/
Afiliacja
1/ Katedra Zdrowa Środowiskowego, Wydział Nauk o Zdrowiu w Bytomiu, Śląski Uniwersytet Medyczny w Katowicach 2/ Studenckie Koło Naukowe przy Zakładzie Zdrowia Środowiskowego Wydziału Nauk o Zdrowiu w Bytomiu
Tekst Pl
Parabeny, to grupa syntetycznych związków chemicznych, po-wszechnie używanych jako konserwanty w produktach kosme-tycznych, spożywczych oraz leczniczych. Posiadają właściwości przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze, dlatego przez wiele lat były uważane za substancje zupełnie bezpieczne, a ich produkcja gwałtownie rosła. Do najczęściej stosowanych konserwantów wykorzystywanych do produkcji preparatów kosmetycznych na-leżą: metylo-, etylo- i propyloparaben. Wykorzystywane są one w produktach higieny osobistej takich jak: szampony, balsamy, kremy, odżywki, dezodoranty, produkty do makijażu, mydła, na-wilżające chusteczki, płyny oraz w produktach do pielęgnacji skóry i włosów u niemowląt oraz dzieci poniżej 3 lat. Do organi-zmu człowieka wchłaniane są po aplikacji na powierzchnię skóry, drogą pokarmową oraz przez układ oddechowy. Istnieje szereg regulacji prawnych określających najwyższe dopuszczalne stęże-nia parabenów w kosmetykach, żywności oraz lekach.
Tekst En
Parabens are a group of synthetic chemicals commonly used as preservatives in cosmetic products, foodstuffs and medicines. They have antibacterial and antifungal properties, which is why for many years were considered to be completely safe sub-stances, and their production has grown rapidly. The most com-monly used preservatives in the production of cosmetic prepa-rations are: methyl-, ethyl- and propylparaben. They are used in personal care products such as shampoos, lotions, creams, con-ditioners, deodorants, makeup products, soaps, moisturizing wipes, lotions and skin care products and hair in infants and chil-dren under 3 years. The human body are absorbed when applied to the skin surface, orally and via the respiratory system. There are a number of legal regulations that define the maximum per-missible concentrations of parabens in cosmetics, food and med-icines.
Adres do korespondencji
dr n. o zdrowiu Danuta Rogala Katedra Zdrowa Środowiskowego, Wydział Nauk o Zdrowiu w Bytomiu, Śląski Uniwersytet Medyczny w Katowicach ul. Piekarska 18, 41-902 Bytom tel. 323976525, e-mail: drogala@sum.edu.pl
Język
PL