Szukaj
        
 
 

Lista artykułów
Całkowita liczba rekordów 803
Id Ar Rosn±co Malej±co Tytul Pl Rosn±co Malej±co Tytuł En Rosn±co Malej±co Rok Rosn±co Malej±co Język Rosn±co Malej±co Nazwa pliku pdf Rosn±co Malej±co
723  Zapobieganie zakażeniom szpitalnym w perspektywie behawioralnej   Prevention of healthcare associated infections – behavioural perspective   2018  PL  hyg-2018-4-333 
722  Zakażenia Clostridium difficile wśród pacjentów ośrodków opieki długoterminowej jako problem kliniczny i epidemiologiczny   Clostridium difficile infections among patients in long-term care facilities as a clinical and epidemiological problem   2018  PL  hyg-2018-4-327 
721  Strategie zmniejszania liczby świadczeń oraz kosztów w szpitalnych oddziałach ratunkowych   Strategies for reducing the number of benefits and costs in hospital emergency rooms   2018  PL  hyg-2018-4-321 
720  Samoocena wiedzy studentów dotycząca transplantacji i zapotrzebowanie na działania promujące przeszczepianie narządów   Self-assessment of students’ knowledge about organ transplants and the need for action promoting the same   2018  PL  hyg-2018-3-313 
719  Profilaktyka boreliozy z Lyme wśród studentów z Polski i Łotwy   Prevention of Lyme borreliosis among students from Poland and Latvia   2018  PL  hyg-2018-3-307 
718  Diagnostyka cukrzycy z wykorzystaniem hemoglobiny glikowanej w trakcie hospitalizacji ze szczególnym uwzględnieniem chorych z hiperglikemią na czczo   Diagnosis of diabetes mellitus using glycated haemoglobin during hospitalization, especially among patients with fasting hyperglycemia   2018  PL  hyg-2018-3-299 
717  Samoocena występowania zespołów bólowych kręgosłupa wśród funkcjonariuszy policji   Self-assessment of the occurrence of spinal pain syndrome among police officers   2018  PL  hyg-2018-3-288 
716  Czy studenci stomatologii stosują zasady ergonomii w pracy z pacjentem – badanie pilotażowe   Whether dental students follow ergonomic rules when working with patients – a pilot study   2018  PL  hyg-2018-3-283 
715  Karmienie piersią w miejscach publicznych w opinii kobiet   Women’s opinions about breastfeeding in public   2018  PL  hyg-2018-3-275 
714  Ocena zachowań zdrowotnych i satysfakcji z życia kobiet po przebytej ciąży   Evaluation of health behaviour and satisfaction with life among women after pregnancy   2018  PL  hyg-2018-3-269 

Informacja-artykuł
Problem niedożywienia u osób w podeszłym wieku
The problem of malnutrition in the elderly
2025
ludzie starsi, niedożywienie, kryteria diagno-styczne niedożywienia
old people, malnutrition, diagnostic criteria of mal-nutrition
2022-02-02
Katarzyna Swakowska 1/, Anna Staniszewska 2/
1/ Gute Zeit Pflege 24 AIP GmbH, Hammerstr. 7, 63450 Hanau, Deutschland, 2/ Katedra i Zakład Fizjologii Doświadczalnej i Klinicznej, Warszawski Uniwersytet Medyczny
Streszczenie Systematyczna zmiana struktury demograficznej ludności na całym świecie przejawia się wzrastającym odsetkiem osób w podeszłym wieku. Proces starzenia się organizmu jest gene-tycznie zaprogramowany, przebiega powoli i postępuje z upły-wem lat. w procesie starzenia się czynnikiem warunkującym dobre zdrowie jest m.in. prawidłowe odżywianie się, dlatego też na szczególną uwagę zasługuje kwestia dotycząca zaburzeń spowodowanych nieprawidłowym odżywianiem oraz skuteczna pomoc w tym zakresie w stosunku do starszych członków spo-łeczeństwa. Ważnym punktem u ludzi starszych jest kwestia spełnienia norm odżywiania oraz przyswajania pokarmów w zależności od stanu zdrowia, sprawności narządów oraz kon-dycji organizmu. Zagadnienie niedożywienia dotyczy osób przebywających zarówno w środowisku domowym, jak również w instytucjach opieki oraz leczenia krótko- i długoterminowego. w ocenie stanu odżywienia przydatne są badania antropome-tryczne, badania składu ciała, a także kwestionariusze oceny stanu odżywienia. Prawidłowo przeprowadzona ocena stanu odżywienia wpływa na szybką interwencję i zapobiega następ-stwom niewłaściwego żywienia, poprawia jakość życia i zapo-biega powstaniu licznych chorób związanym z niedożywieniem.
The systematic change in the demographic structure of the population worldwide is manifested by an increasing proportion of the elderly. The body's aging process is genetically pro-grammed, slow and progressive over the years. In the process of ageing, one of the factors that determines good health is good nutrition, which is why the issue of disorders caused by poor nutrition and effective assistance for older members of society deserves particular attention. An important point in the method of nutrition of elderly people is the question of meeting the nutritional norms and adaptation of nutrition according to the state of health, efficiency of organs and condition of the body. The issue of malnutrition affects people both in the home environment and in institutions of short- and long-term care and treatment. Anthropometric examinations, body composi-tion studies, and nutrition assessment questionnaires are useful in assessing nutritional status. Properly conducted assessment of nutritional status affects rapid intervention and prevents the consequences of inadequate nutrition, improves quality of life and prevents the onset of numerous diseases associated with malnutrition.
mgr Katarzyna Swakowska Gute Zeit Pflege 24 AIP GmbH, Hammerstr. 7, 63450 Hanau, Deutschland, tel. 530222104; e-mail: swakowskakasia@gmail.com