Aktualny numer

2025-1
 

 

Szukaj
 
PUNKTACJA 5 pkt MNiSW

   

Lista artykułów
Całkowita liczba rekordów 811
Tytul Pl Rosn±co Malej±co Tytuł En Rosn±co Malej±co Rok Rosn±co Malej±co Język Rosn±co Malej±co Nazwa pliku pdf Rosn±co Malej±co
Porównanie aktywności seksualnej studentów z Podhala i Górnego Śląska   Comparison of sexual activity of students from Podhale and Upper Silesia regions   2018  PL  hyg-2018-4-387 
Ocena stężenia głównego alergenu psa Can f1 w mieszkaniach osób z alergią na psa   Assessment of concentrations of the major canine borne allergen Can f1 in the homes of people with allergies to dogs   2018  PL  hyg-2018-4-382 
Dzieci urodzone z masą urodzeniową poniżej 1500 g jako czynnik ryzyka mózgowego porażenia dziecięcego   Children born with a birth weight below 1500 g as a risk factor for cerebral palsy   2018  PL  hyg-2018-4-377 
Zachowania studentów dotyczące przeszczepiania narządów z uwzględnieniem czynników socjodemograficznych   Student attitudes regarding organ transplants taking socio-demographic factors into account   2018  PL  hyg-2018-4-371 
Zachowania zdrowotne a poczucie własnej skuteczności i kontrola emocji u pacjentów z chorobami nowotworowymi   Health care and a feeling of one’s self-efficacy and control of emotions in patients with cancer   2018  PL  hyg-2018-4-363 
Satysfakcja z życia pacjentów z implantowanym kardiowerterem-defibrylatorem   Life satisfaction in patients with implantable cardioverter defibrillator   2018  PL  hyg-2018-4-356 
Współczesne zagrożenia epidemiczne w lotnictwie cywilnym   Risks of epidemics posed by today’s civil aviation   2018  PL  hyg-2018-4-348 
Fizjoterapia w leczeniu mięśniowo-powięziowych punktów spustowych   Physiotherapy in the treatment of myofascial trigger points   2018  PL  hyg-2018-4-340 
Zapobieganie zakażeniom szpitalnym w perspektywie behawioralnej   Prevention of healthcare associated infections – behavioural perspective   2018  PL  hyg-2018-4-333 
Zakażenia Clostridium difficile wśród pacjentów ośrodków opieki długoterminowej jako problem kliniczny i epidemiologiczny   Clostridium difficile infections among patients in long-term care facilities as a clinical and epidemiological problem   2018  PL  hyg-2018-4-327 

Dodaj/Popraw Artykul
Tytul Pl Parabeny – substancje konserwujące stosowane w kosmetykach a bezpieczeństwo konsumentów
Tytuł En Parabens – cosmetics preservatives and consumer safety
Rok 2025
Slowa Pl parabeny, konserwanty, ryzyko zdrowotne
Slowa kluczowe En parabens, preservatives, health risk
Zakwalifikowano do druku 2022-02-02
Autor Anna Spychała 1/, Danuta Rogala 1/, Wiktoria Blukacz 2/
Afiliacja 1/ Katedra Zdrowa Środowiskowego, Wydział Nauk o Zdrowiu w Bytomiu, Śląski Uniwersytet Medyczny w Katowicach 2/ Studenckie Koło Naukowe przy Zakładzie Zdrowia Środowiskowego Wydziału Nauk o Zdrowiu w Bytomiu
Tekst Pl Parabeny, to grupa syntetycznych związków chemicznych, po-wszechnie używanych jako konserwanty w produktach kosme-tycznych, spożywczych oraz leczniczych. Posiadają właściwości przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze, dlatego przez wiele lat były uważane za substancje zupełnie bezpieczne, a ich produkcja gwałtownie rosła. Do najczęściej stosowanych konserwantów wykorzystywanych do produkcji preparatów kosmetycznych na-leżą: metylo-, etylo- i propyloparaben. Wykorzystywane są one w produktach higieny osobistej takich jak: szampony, balsamy, kremy, odżywki, dezodoranty, produkty do makijażu, mydła, na-wilżające chusteczki, płyny oraz w produktach do pielęgnacji skóry i włosów u niemowląt oraz dzieci poniżej 3 lat. Do organi-zmu człowieka wchłaniane są po aplikacji na powierzchnię skóry, drogą pokarmową oraz przez układ oddechowy. Istnieje szereg regulacji prawnych określających najwyższe dopuszczalne stęże-nia parabenów w kosmetykach, żywności oraz lekach.
Tekst En Parabens are a group of synthetic chemicals commonly used as preservatives in cosmetic products, foodstuffs and medicines. They have antibacterial and antifungal properties, which is why for many years were considered to be completely safe sub-stances, and their production has grown rapidly. The most com-monly used preservatives in the production of cosmetic prepa-rations are: methyl-, ethyl- and propylparaben. They are used in personal care products such as shampoos, lotions, creams, con-ditioners, deodorants, makeup products, soaps, moisturizing wipes, lotions and skin care products and hair in infants and chil-dren under 3 years. The human body are absorbed when applied to the skin surface, orally and via the respiratory system. There are a number of legal regulations that define the maximum per-missible concentrations of parabens in cosmetics, food and med-icines.
Adres do korespondencji dr n. o zdrowiu Danuta Rogala Katedra Zdrowa Środowiskowego, Wydział Nauk o Zdrowiu w Bytomiu, Śląski Uniwersytet Medyczny w Katowicach ul. Piekarska 18, 41-902 Bytom tel. 323976525, e-mail: drogala@sum.edu.pl
Język PL